Zadaj pytanie

Aby wysłać formularz, prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką Prywatności

Aby wysłać formularz, prosimy o zapoznanie się z naszym Regulaminem przetwarzania danych osobowych

Przedstawiamy poniżej listę najczęściej zadawanych pytań wraz z odpowiedziami. Aby zobaczyć odpowiedź, proszę kliknąć na pytaniu.

Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie, wyślij je do nas przez powyższy formularz.

Witam. mam problem z zewnętrzną częścią stopy - wizyty u fizjoterapeutów ortopedów nic nie pomagają. Na prześwietleniu i usg nic nie wykazało natomiast na tomografii komputerowej wyszło entezopatia w miejscu przyczepu Achillesa i rozcięgna podeszwowego do guza kości piętowej. Następnie zabiegi manualne, laser wysokoenergetyczny i fala uderzeniowa i nadal brak poprawy. Czy można coś zaradzić na to??? W czasie chodzenia boli a jak tu biegać?? Mariusz

ODPOWIEDŹ:

Dzień dobry. Zakładając, iż diagnoza dot.Pana dolegliwości bólowych została postawiona prawidłowo, chciałbym podkreślić, iż entezopatia jest tylko manifestacją bólową w miejscu przyczepu układu ścięgnistego do kości. Najczęstszą przyczyną entezopatii są zaburzenia mechaniczne miejscowe lub te zlokalizowane w pewnej odległości od miejsca bólu. Aby dokonać analizy mechanicznej i ewentualnie występujących przeciążeń, wskazana byłaby konsultacja osteopatyczna, gdyż ta sama manifestacja bólowa może mieć różne przyczyny u różnych osób. Polecam skonsultowanie listy akredytowanych osteopatów na naszej stronie w zakładce Strefa Pacjenta i wybranie osteopaty najbliższego miejscu Pana zamieszkania.

Dariusz Skrzypek D.O.

11 tygodni temu byłam na pierwszej wizycie u osteopaty z powodu bólów pleców. Osteopata stwierdził, że trzeba znaleźć pierwotną przyczynę dolegliwości, po wywiadzie zbadał mnie i wykonał zabieg. Po zabiegu powiedział, że w wieku 2-3 lat upadłam i uderzyłam się w głowę co spowodowało jakieś zaburzenia ze strony nerwu błędnego, więc teraz odblokował mi ten nerw błędny. Przez najbliższy czas mogę się źle czuć, mam odżywiać się lekkostrawnie; ale później będę się czuła jak nowonarodzona. Na drugi dzień dostałam zgagi i silnych bólów brzucha. od tego czasu dolegliwości ze strony przewodu pokarm. mam non stop, owszem już nie tak silne, ale obawiam się o żoładek i przełyk, czy tam nie nastąpiło jakieś owrzodzenie, bo czuję prawie ciągły ucisk ( gastroskopia będzie na koniec VI ) .W ciągu 6 tygodni schudłam 8 kg. Po miesiącu na II zabiegu powiedział, że działał na moim ukł. nerwowym. Po drodze miałam jeszcze zapalenie oskrzeli, myślę że to z powodu obniżonej odporności, a wcześniej narzekałam ciągle na gardło. Tydzień temu w pon. miałam III wizytę, z której wyszłam bardzo rozżalona. Terapeuta stwierdził ( nie badał mnie w tym dniu ), że jeżeli reaguję w taki sposób na tak delikatną terapię, to muszę się wzmocnić, a on przeanalizuje mój przypadek i odezwie się za jakiś czas. Według mnie to on się mnie pozbył ( dla mnie pewnie to lepiej ). Tylko, że ja z tym problemem zostałam zupełnie sama. Jak ja się wzmocnię, jak mam ciągle dolegliwości ze strony ukł. pokarmowego. Czy tak postępuje terapeuta, lekarz ? Co ja mam teraz robić ? Do osteopatii bardzo się zraziłam, a widziałam filmiki na YT jak osteopata pomaga przy dolegliwościach gastrycznych, uczy pacjenta automasażu. Na refluks cierpiałam w 2012 r., ale nigdy moje dolegliwości nie były tak duże jak po tym odblokowaniu nerwu błędnego. Gdybym pracowała pewnie przebywałabym długo na zwolnieniu. Może niemowlakom i młodym ludziom można odblokowywać nerw bł.. a nie ludziom w moim wieku ( mam 60 lat ). Czy Państwo mogą mi coś doradzić ? Jola

ODPOWIEDŹ:

Pani Jolu, przykro nam jest, iż pierwszy kontakt z osteopatią był dla Pani niefortunny, czego następstwem jest zrażenie się do osteopatii, a szkoda, gdyż terapia osteopatyczna jest wspaniałym sposobem pomocy w różnych dolegliwościach i niewykluczone, że w Pani przypadku również mogłaby poprawić Pani komfort życia. Nie wiem czy zadała sobie Pani trud i wybrała osteopatę z listy Dyplomowanych Osteopatów zrzeszonych w Towarzystwie Osteopatów Polskich. Pełną ich listę znajdzie Pani na naszej stronie internetowej. Opierając się tylko i wyłącznie na tym, co Pani napisała, pokuszę się o postawienie swojej prywatnej diagnozy a mianowicie: osteopata, który Panią wziął pod opiekę, w wieku 2-3 lat upadł na głowę, uszkodził sobie nerw błędny i do dzisiaj błądzi… Z pozdrowieniami.

Dariusz Skrzypek D.O.

Czy po zabiegu osteopatii mogą nasilić się dolegliwości bólowe? Czy taka reakcja jest możliwa? O czym świadczy? Dobrze czy źle?:) Wczoraj byłam na takim zabiegu i w nocy bóle były większe. Dziś też się utrzymują. Kasia

ODPOWIEDŹ:

Jeżeli bóle ulegają nasileniu po zabiegu osteopatycznym i są jego następstwem, to może wynikać ze specyficznego sposobu reagowania organizmu i powinny mieć charakter tymczasowy, nieprzekraczający 48 godzin. Ten sposób reakcji jest typowy dla pewnej grupy pacjentów i nie ma żadnych konsekwencji zdrowotnych, poza przejściowym dyskomfortem, który pacjent odczuwa. Jeżeli natomiast nasilone bóle utrzymują się lub narastają powyżej jednego tygodnia od zabiegu, należy zweryfikować ponownie założoną diagnozę i ewentualnie przeprowadzić dodatkowe badania.

Dariusz Skrzypek D.O.

Witam. Czy jest tez osteopata dziecięcy pomagający w zaburzeniach snu ? Dorota

ODPOWIEDŹ:

Zaburzenia snu mogą mieć różne przyczyny i przebiegają różnie u dzieci, w zależności od ich wieku. Przede wszystkim należałoby znaleźć przyczynę, z powodu której dziecko może mieć kłopot ze snem. W tym celu potrzebna byłaby wizyta u osteopaty, najlepiej, gdyby taki osteopata miał ukończone szkolenie podyplomowe z osteopatii dziecięcej. Niewykluczone, że konieczna byłaby również konsultacja pediatryczna, jeżeli niemożność pełnego odpoczynku sennego jest spowodowana bólem u dziecka.

Dariusz Skrzypek D.O.

Dzień dobry,
Jestem po operacji dyskopatii L4-L5 w dniu 21.12.2017.
Przebieg zabiegu: Dootworowe wypadnięcie fragmentu jądra miażdżystego L4/L5 po lewej stronie Rwa korzeniowa porażenna lewostronna. Usunięcie fragmentu wypadniętego jądra miażdżystego L4/L5 po lewej stronie uwolnienie zrostów, koagulacja masywnych żylaków około korzeniowych, foraminotomia odbarczająca.
Stan po operacji: Niedowład stopy
Mam pytanie: czy i kiedy może Pan mi pomóc. Pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedź, Barbara

ODPOWIEDŹ:

W  przypadku opisanym przez Panią, na tak zadane pytanie, nie ma prostej odpowiedzi. Zależy, czego oczekuje Pani od osteopaty. Jeżeli chodzi o pozostałości po przebytej neuralgii i związanej z nią operacji, cytuję „niedowład stopy”, pomoc osteopaty jest uzależniona od stanu uszkodzonego nerwu. W przypadku gdyby ucisk, który był konsekwencją wypadnięcia dysku, doprowadził do całkowitej martwicy nerwu zaopatrywanego przez dany korzeń nerwowy, powrót siły mięśniowej może być niemożliwy. Jeżeli uszkodzenie nie było całkowite, powrót siły mięśniowej będzie uzależniony od tempa regeneracji odpowiedniego włókna nerwowego. Na tempo regeneracji, poza czynnikami uszkodzenia jakie nastąpiło podczas przebytego ucisku, mają wpływ również aktualne warunki zdrowotne Pani organizmu. Na Pani aktualny stan zdrowia, a szczególnie aspekt mechaniczny tego stanu, podjęta terapia osteopatyczna może mieć znaczący wpływ. Niemożliwym jest jednak określenie na odległość szczegółów dot. Pani zdrowia i możliwości interwencji osteopatycznej. Proszę skontaktować się z wybranym przez Panią osteopatą w celu konsultacji.

Dariusz Skrzypek D.O.

Witam,
Jestem mamą 13miesiecznego synka Jasia. Kłopot nasz polega na tym, że synek przekrzywia główkę (zawsze na prawą stronę). Jest to takie napadowe przekrzywianie...przychodzi, trwa kilka dni i samo się normuje. Rehabilitanci nie widzą nic niepokojącego jeśli chodzi o napięcie mięśniowe. Ale nie potrafią nam pomóc. Im synek jest większy, tym gorzej się patrzy na te napady. Spędza mi to sen z powiek. Rehabilitantka doradziła nam wizytę u osteopaty, za to pediatra zdecydowanie odradza. Moje pytanie brzmi: czy osteopatia jest w stanie nam pomóc?

ODPOWIEDŹ:

 

Zdecydowanie polecam konsultację osteopatyczną. Nie rozumiem na jakiej podstawie pediatra odradza badanie osteopatyczne. Czy podał konkretne przeciwskazania do takiego badania? W Pani opisie jest za mało informacji, aby określić celowość leczenia osteopatycznego, a zatem jego skuteczność. Do tego potrzebny jest dokładny wywiad określający przebieg ciąży i porodu, informacje dot. pierwszych miesięcy życia dziecka, okoliczności występowania objawów, a przede wszystkim zbadanie samego dziecka. Przekrzywianie główki, po wykluczeniu asymetrycznego napięcia mięśniowego, może być spowodowane plagiocefalią, czyli zniekształceniem główki dziecka. Plagiocefalia może być także konsekwencją przekrzywiania główki we wczesnym niemowlęctwie, niezależnie od przyczyny tego przekrzywiania. Badanie osteopatyczne daje szanse na określenie źródła cytowanych zaburzeń. Podjęte leczenie może również przeciwdziałać niekorzystnym konsekwencjom tych zaburzeń.

Dariusz Skrzypek D.O.

Czy zabiegi u osteopaty mogą pomóc w przypadku bólu i niepełnej ruchomości barku ,w którym stwierdzono (rtg) zmiany zwyrodnieniowe?

ODPOWIEDŹ:

 

Zmiany zwyrodnieniowe cyt.”barku” nie są określeniem precyzyjnym, gdyż tzw.bark jest to cały kompleks stawowy obejmujący wiele stawów obręczy kończyny górnej. W tej okolicy zmiany zwyrodnieniowe najczęściej dotyczą stawu obojczykowo-łopatkowego. Na stan funkcjonalny całego kompleksu mają wpływ: stopień zaawansowania zmian zwyrodnieniowych, czas jaki upłynął od momentu ograniczenia ruchomości i aktualne obciążenia, jakim poddawane są te stawy. Choroba zwyrodnieniowa nie dotyczy tylko stawów, w założeniu jest postępująca. Natomiast organizm posiada liczne możliwości kompensowania zmian zwyrodnieniowych. Zadaniem osteopaty jest poprawa funkcjonowania stawu pomimo występujących zmian, jak również uruchomienie pomocnych możliwości kompensacyjnych organizmu. Nie ma żadnych obiektywnych dowodów naukowych, aby osteopatia czy jakakolwiek inna terapia mogły spowodować cofnięcie zmian zwyrodnieniowych. Zakłada się jednak, iż poprawa funkcji stawu i lepsza kompensacja, co jest wynikiem leczenia osteopatycznego, poprawiają komfort pacjenta (zmniejszenie bólu), zwiększają zakres ruchomości w stawie i opóźniają postęp choroby. W przypadku zmian mocno zaawansowanych jedynym skutecznym leczeniem jest chirurgia.

Dariusz Skrzypek D.O.